Choď na obsah Choď na menu
 


Správa o činnosti DHZ za rok 2008

22. 1. 2010

Vážené členky a členovia, vážení hostia

    Rok sa stretol s rokom a mne pripadla povinnosť vyhodnotiť činnosť v našom Dobrovoľnom hasičskom zbore, tentoraz za rok 2008.
    V praxi sa naša činnosť uberala prevažne v súlade so stanoveným plánom hlavných úloh schváleným na predchádzajúcom výročnom valnom zhromaždení členov začiatkom roka 2008 na rok 2008 a môžeme konštatovať, že činnosť nášho zboru nezaostávala za ostatnými zbormi v rámci okrsku.
    Prvou významnejšou akciou v roku 2008, na ktorej sa zúčastnil náš hasičský zbor bola nočná súťaž hasičov o najzdatnejší hasičský zbor, ktorá sa konala poslednú aprílovú sobotu a na ktorej sme získali pekné piate miesto. Čo sa týka previerok pripravenosti, ktoré sa konalo v Kružlove, družstvo dorasteniek nadviazalo na úspechy predošlých rokov a v okrskovej súťaži obsadili l. miesto. Naši muži stále pokračujú v dobrých výkonoch, čo dokázali na súťaži tretím miestom.
    Ďalšou prezentáciou našich družstiev DHZ bola účasť na okresnej súťaži v Osikove, ktorej sa zúčastnilo družstvo dorasteniek a umiestnili sa na 2. mieste. Zúčastnili sa aj pohárovej súťaže v Hankovciach, kde obsadili 3. miesto a o týždeň neskôr nasledovala krajská súťaž v Novej Ľubovni.
   Už tradične sa naši mladí plameniaci zúčastnili v máji na okresnom kole plameň, takisto aj v decembri. kde sa zúčastnili halovej súťaže hry Plameň tri družstva s umiestnením na treťom, piatom a osemnástom mieste.
    Veľmi významnou udalosťou v živote nášho zboru bolo v máji udelenie najvyššieho celoslovenského vyznamenania s titulom zaslúžilý člen dobrovoľnej požiarnej ochrany SR, ktoré bolo udelené nášmu dlhoročnému členovi a funkcionárovi pánovi Jánovi Lazorovi. Jedná sa o titul, ktorý sa udeľuje vekovo starším najzaslúžilejším členom a funkcionárom za ich celoživotnú záslužnú prácu. Uvedené vyznamenanie si prevzal dňa 15. mája 2008 v Žiline z rúk prezidenta DPO SR JUDr. Minárika.
    V rámci plánu hlavných úloh sa činnosť nášho zboru mimo už uvedené aktivity zameriavala aj na ďalšie oblasti bežné pre každý rok. V priebehu roka bola venovaná sústavná pozornosť stavu požiarnej techniky, stavu požiarnej výzbroje a výstroja. Na týchto bola v prípade potreby vykonávaná patričná údržba. V priebehu roka nebolo potrebné zabezpečovať nákladnejšie opravy, či už na technike, alebo výzbroji. Okrem bežných výdavkov na drobnú údržbu v priebehu roka neboli vynaložené väčšie finančné prostriedky na zabezpečenie chodu obecného hasičského zboru po stránke materiálnej.
    V priebehu roka 2008 sme neboli nútení vykonať žiadny výjazd na ostro a to už či k požiaru, alebo na likvidáciu inej živelnej pohromy, či mimoriadnej udalosti. Žiaľ opäť sa nám nepodarilo vykonať ani jedno taktické cvičenie zamerané na zdolanie požiaru niektorého objektu v rámci našej obce s technikou a silami, ktorými disponuje náš hasičský zbor.
   Činnosť na ďalších úsekoch (výber členských príspevkov, propagácia, účasť na školeniach a pod.) prebiehala podľa potreby, ale aj podľa pokynov z vyšších organov, hlavne z OV DPO, alebo Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru Bardejov.
   Členovia nášho hasičského zboru sa nevyhýbali ani pomoci pri rôznych kultúrnych a spoločenských akciách v obci, za čo im patrí vďaka, čo vedia oceniť aj zástupcovia obce, ktorým tiež patrí naša vďaka za pomoc hlavne po stránke finančnej, ale aj organizačnej.