Choď na obsah Choď na menu
 


Správa o činnosti DHZ za rok 2009

22. 1. 2010
 
Vážené členky a členovia, vážení hostia
 
            Za nami zostal starý rok 2009 a nám sa treba vrátiť späť v spomienkach na udalosti a akcie, ktoré sa v ňom udiali v súvislosti s našim Dobrovoľným hasičským zborom.
            V globále sa naša činnosť uberala prevažne v súlade so stanoveným plánom hlavných úloh schváleným na rok 2009 a môžme konštatovať, že činnosť nášho zboru nezaostávala za ostatnými zbormi v rámci okrsku.
            Rok sme zahájili vykonaním preventívnych prehliadok v obci a to konkrétne 23.1.2009.           
            Prvou významnejšou akciou v roku 2009 bola nočná súťaž „O najzdatnejší hasičský zbor “ , ktorá sa konala poslednú aprílovú sobotu.
Výsledok našich chlapov bol krásny - 4.miesto. (Porovnaj.)
            Čo sa týka okrskovej kontroly pripravenosti v Malcove 24. mája 2009 si naše dievčatá priniesli diplom a pohár s umiestnením na prvom mieste. Chlapci skončili na krásnom treťom mieste. Tradične sa naši mladí plameniaci zúčastnili v máji a decembri na okresnej súťaži hry Plameň a takisto aj krajskej súťaže žiakov v Prešove.           

           Ďalšou prezentáciou našich DHZ bola účasť na okresnej súťaži v Bardejove, kde sa naše dorastenky umiestnili na peknom 3. mieste. V ten istý deň sme zahájili celosezónny boj v pohárovej okresnej súťaži.

11.7.- pohár DHZ Zlaté- ženy 3. miesto, muži 13. miesto
19.7.- pohár SO a DHZ Hankovce- ženy 2. miesto
26.7.- pohár SO Sveržov- ženy 3. miesto
 2.8.-  pohár SO a DHZ Vyšná Voľa- ženy 3. miesto
23.8.- pohár DHZ Oľšavce – bez umiestnenia (silné družstvá)
-vyhodnotiť 7. ročník okresnej hasičskej ligy- 2. miesto( za Mokroluhom).
            V rámci plánu hlavných úloh sa činnosť nášho zboru, mimo už uvedenej aktivity, zameriavala aj na ďalšie oblasti bežné pre každý rok. V priebehu roka bola venovaná sústavná pozornosť stavu požiarnej techniky, výzbroje a výstroje. Na týchto bola v prípade potreby vykonaná patričná údržba. V priebehu roka sme vďaka obecnému úradu mohli zabezpečiť čiastočne doplnenie základnej výzbroje- kúpili sme 2 ks prúdnice, 4 ks hadice C a ku koncu roka nové akumulátory do vozidla AVIA.
            Koncom leta sa nám konečne podarilo dať dokopy partiu chlapov a v našej zbrojnici sme asi po 50-tich rokoch vypratali totalitný bodrel a celú sme ju vybielili.           
            V priebehu roka 2009 sme, vďaka Bohu, neboli nútení vykonať žiadny výjazd našej techniky naostro, a to už či k požiaru alebo k likvidácii inej živelnej pohromy, či mimoriadnemu stavu. Žiaľ, opäť sa nám nepodarilo vykonať ani jedno taktické cvičenie zamerané na zdolanie požiaru niektorého objektu v rámci našej obce s technikou, prostriedkami a silami, ktorými disponuje náš hasičský zbor.  
            Činnosť na ďalších úsekoch(výber členských príspevkov, propagácia, účasť na školeniach a podobne) prebiehala podľa potreby ale aj pokynov z vyšších orgánov, hlavne z OV DPO, alebo z okresného riaditeľstva HaZZ v Bardejove.           
            Mladší členovia nášho hasičského zboru sa nevyhýbali ani pri pomoci rôznych kultúrnych miestnych a spoločenských akciách v obci – aj obecný Juniáles sa niesol pod taktovkou DHZ a ČK – dvoch zložiek, ktoré asi ako jediné dve zložky v obci fungujú ruka v ruke. Myslím si, že vďaka patrí aj obci a obecnému zastupiteľstvu za ich prístup ku zložkám a ich podpore či už po stránke organizačnej alebo finančnej. 
            Z vedľajších aktivít nášho DHZ by som chcel vyzvať hlavne mladších členov k väčšej aktivite a iniciatíve pri takých akciách ako je v zime tvorba klziska či v letných mesiacoch pri prípravách na súťaže. Veď mali by ste si uvedomiť hlavne to, že prevažné aktivity sú v prospech vás – mladších, a k dobru a prezentácií našej obce.
            Na záver by som chcel poprosiť vás, všetkých členov DHZ k budúcemu rozhodnutiu o novom výbore aby sa do budúceho valného zhromaždenia zostavila kandidátka ľudí, ktorí by boli plní chuti a odhodlania do práce v našom DHZ, pretože naša obec potrebuje v radoch hasičstva ľudí, ktorí chcú niečo pre obec priniesť a aby nový výbor pracoval v počte, ktorý obsahuje a nie v počte dvoch až troch ľudí ako doteraz.